info@gotsis.net.gr | Τηλ.: 2610 226453 | Αράτου 41 και Κανακάρη | 26221 Πάτρα | Παιδικά βιβλία:
Η στιγμή Εύρηκα!: Λεπτομέρειες Βιβλίου

ΟΙ ΓΝΩΣΤΙΚΟΙ ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΤΙΣ ΣΤΙΓΜΕΣ «ΕΥΡΗΚΑ» ΕΞΗΓΟΥΝ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΟΤΑΝ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΟΥΤΙΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

Οι διορατικές στιγμές, ή στιγμές «Εύρηκα», είναι ξαφνικές συνειδητοποιήσεις που μας κάνουν να κατανοούμε καλύτερα τον εαυτό μας αλλά και τον κόσμο που μας περιβάλλει. Αυτές οι στιγμές συμβάλλουν στην προσωπική μας ανάπτυξη και μας προσφέρουν πολλά πρακτικά οφέλη. Τέτοιου είδους δημιουργικές στιγμές διορατικότητας έκαναν την βραβευμένη με Νόμπελ γενετίστρια Μπάρμπαρα ΜακΚλίντοκ να προβεί σε μια σπουδαία ανακάλυψη στην επιστήμη της γενετικής, πρόσφεραν στον Πωλ ΜακΚάρτνεϋ τη μελωδία μιας μπαλάντας των  Μπιτλς κι έκαναν τον Βούδα να κατανοήσει την αιτία του ανθρώπινου πόνου. Όμως, αυτές οι στιγμές «επιφώτισης» δεν αποτελούν αποκλειστικό προνόμιο των διασημοτήτων. Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να βιώνουν τέτοιες στιγμές.

Σε αυτό το βιβλίο, ο Τζον Κούνιος κι ο Μαρκ Μπίμαν εξηγούν πώς δημιουργούνται οι διορατικές στιγμές και πώς, σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημονικών μελετών, μπορούμε να ενθαρρύνουμε την εμφάνιση περισσότερων τέτοιων στιγμών. Οι συγγραφείς αναφέρονται στον τρόπο με τον οποίο οι διάφορες περιστάσεις επηρεάζουν τις πιθανότητές μας να βιώνουμε στιγμές διορατικότητας κι αναφέρουν σε ποιες περιπτώσεις μας είναι χρήσιμη η διορατικότητα και πότε είναι προτιμότερο να καταφεύγουμε στη συνειδητή αναλυτική σκέψη. Μας αποκαλύπτουν επίσης ποια είναι η σχέση μεταξύ της διορατικότητας και της διαίσθησης κι εξηγούν πώς το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου συμβάλλει στην ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης.

Αυτό το βιβλίο, το οποίο είναι γραμμένο με γλαφυρό ύφος και παραστατικότητα, δεν περιορίζεται μονάχα στην παρουσίαση των ευρημάτων που έχουν προκύψει από τις επιστημονικές έρευνες, αλλά μας προσφέρει επίσης διάφορες πρακτικές τεχνικές με τις οποίες μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τις δημιουργικές μας δυνατότητες και να τις αξιοποιήσουμε τόσο στην καθημερινή όσο και στην επαγγελματική μας ζωή. Σε αυτό το βιβλίο εμπεριέχονται χαρακτηριστικές ιστορίες που μας αποκαλύπτουν με ποιον τρόπο η διορατικότητα μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη ζωή μας. Διαβάζοντάς το, θα παρευρεθείτε σε ένα εορταστικό δείπνο με τον Χριστόφορο Κολόμβο, για να μάθετε γιατί η διορατικότητα μας είναι απαραίτητη. Θα παρακολουθήσετε έναν αγώνα μπέιζμπολ μαζί με τον σκηνοθέτη μιας κλασικής ταινίας της Ντίσνεϋ για να μάθετε για μια σημαντική μορφή διορατικότητας. Θα παρατηρήσετε από τα παρασκήνια τις προετοιμασίες για τη διοργάνωση μιας συναυλίας του Έλβις Πρίσλεϊ, για να μάθετε γιατί έχει μεγάλη σημασία η χρονική στιγμή που συλλαμβάνουμε μια διορατική ιδέα.

Αυτό το ιδιαίτερα προσιτό βιβλίο προσφέρει μια συναρπαστική κατάδυση στα άδυτα του ανθρώπινου εγκεφάλου ο οποίος, απ’ ό,τι φαίνεται, έχει τη δυνατότητα να μας εκπλήσσει συνεχώς.

 

Επαινετικές κριτικές για το βιβλίο

«Το βιβλίο περιγράφει με συναρπαστικό κι εξαιρετικά κατατοπιστικό τρόπο τιςνοητικές διεργασίες που βρίσκονται πίσω από τη δημιουργικότητα, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο εμείς μπορούμε να ενισχύσουμε τη δημιουργική μας ικανότητα.»

—ΤΖΕΙΜΣ ΤΖ. ΧΕΚΜΑΝ,
κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών, Henry Schultz Distinguished Service Professor, διακεκριμένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

«Ένα ζωντανό και συγκλονιστικό ταξίδι μέσα στον ανθρώπινο νου, το οποίο μας επιτρέπει να κατανοήσουμε εκείνες τις εκπληκτικές αλλά φευγαλέες στιγμές της “επιφώτισης” και μας αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να βιώνουμε συχνά περισσότερες παρόμοιες εμπειρίες.»

—ΑΝΤΑΜ ΓΚΡΑΝΤ,
καθηγητής στη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και συγγραφέας του βιβλίου Give and Take που περιλαμβάνεται στη λίστα των μπεστ σέλερ της εφημερίδας New York Times

«Αυτό το βιβλίο παρουσιάζει με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και κατατοπιστικό τρόπο τις ξαφνικές δημιουργικές στιγμές διορατικότητας. Ο Τζον Κούνιος κι ο Μαρκ Μπίμαν αποδεικνύουν πειστικότατα ότι αυτό που έμοιαζε κάποτε να αποτελεί ένα μυστήριο γνώρισμα του ανθρώπινου νου, οδηγεί πλέον σε συγκλονιστικές εξελίξεις στους κλάδους της ψυχολογίας και των νευροεπιστημών. Αυτό το βιβλίο, το οποίο συνδυάζει τα ευρήματα των πιο πρόσφατων επιστημονικών ερευνών με χαρακτηριστικές καθημερινές ιστορίες πολλών ανθρώπων που έχουν βιώσει στιγμές διορατικότητας, θα πρέπει να διαβαστεί από όλους όσους έχουν αναρωτηθεί κάποια στιγμή πώς είναι δυνατόν να βιώνει κανείς στιγμές “Εύρηκα”.»

—ΝΤΑΝΙΕΛ Λ. ΣΑΚΤΕΡ,
καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στην έδρα που χρηματοδοτείται από το ΊδρυμαWilliam R. Kenan Jr. Συγγραφέας του βιβλίουThe Seven Sins of Memory

«Ο Κούνιος κι ο Μπίμαν εκλαϊκεύουν το φαινόμενο της διορατικότητας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μας προσφέρουν μια ξενάγηση γεμάτη ζωντάνια μέσα από συναρπαστικές καθημερινές ιστορίες αλλά και από τα τελευταία επιστημονικάευρήματα, για να μας αποκαλύψουν τη φύση των στιγμών διορατικότητας, των στιγμών “Εύρηκα”.»

—ΝΤΕΜΠΟΡΑ ΠΡΕΝΤΙΣ,
κοσμήτορας της Σχολής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Πρίνστον και καθηγήτρια ψυχολογίας και δημοσίων υποθέσεων

«Δύο πρωτοπόροι επιστήμονες αυτού του κλάδου μας προσφέρουν μια πνευματώδη και κατατοπιστική ξενάγηση σε μία από τις σπουδαιότερες ανθρώπινες εμπειρίες: τη στιγμή “Εύρηκα”. Αυτό το ιδιαίτερα ευανάγνωστο βιβλίο εξετάζει την επιστήμη της δημιουργικότητας με ασύγκριτη αξιοπιστία.»

—ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΣΚΟΥΛΕΡ,
καθηγητής ψυχολογίας κι επιστημών του εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στη Σάντα Μπάρμπαρα

«Μια ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη νέα συμβολή στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί πραγματικά η ανθρώπινη δημιουργικότητα. Αυτό το βιβλίο είναι ταυτόχρονα γραμμένο με ιδιαίτερη επιστημονική σχολαστικότητα αλλά και με γλαφυρότητα και παραστατικότητα που καθηλώνουν τον αναγνώστη και το καθιστούν προσιτό σε ένα ευρύ αναγνωστικό κοινό. Όλοι οι άνθρωποι που επιθυμούν να δουν να ξεπηδούν μέσα στη ζωή τους περισσότερες σπίθες δημιουργικότητας θα πρέπει να εντρυφήσουν σε αυτό το βιβλίο.»

—Δρ ΝΤΕΙΒΙΝΤ Ε. ΜΕΓΙΕΡ,
μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ και καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν

«Οι αναγνώστες που φιλοδοξούν να μάθουν τι συμβαίνει όταν λύνουμε ένα πρόβλημα μέσα από μια έκλαμψη διορατικότητας θα βρουν τα πιο πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα μέσα σε αυτό το βιβλίο και θα εκτιμήσουν αυτή την ευρηματική, ευφυέστατη και βαθυστόχαστη εξήγηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο ανθρώπινος νους.»
—Κριτική του ιστοτόπου βιβλιοκριτικής KIRKUS

 Η στιγμή Εύρηκα!
Η δημιουργική διορατικότητα και ο εγκέφαλος

Ioannis (John) Kounios
Mark Beeman
Επιστημονική Επιμέλεια:
Νίκη Λαμπροπούλου
Μετάφραση:
Νίκη Καραγιάννη

Πάτρα, Gotsis Εκδόσεις, 2016 - 336σ. - 17x24εκ.
ISBN: 978-960-9427-59-3

€ 15,00 Αγορά